Oorzaken Cellulitis

Oorzaken cellulitis CellulitiX

OORZAKEN CELLULITIS: DE TOP 15 FACTOREN...

TWEE VORMEN VAN CELLULITIS

We maken onderscheid tussen twee typen cellulitis. Ten eerste ‘primaire cellulitis’. Dit is cellulitis die spontaan ontstaat door de normale ouderdomsveranderingen in de huid. Daarnaast bestaat er ‘secundaire cellulitis’. Dit houdt in dat er andere factoren een rol spelen in het ontstaan van cellulitis. Voorbeelden hiervan zijn:

Nr.1: ROKEN

Stoffen in tabaksrook hebben een vernauwende werking op bloedvaten in het onderhuidse vetweefsel. Hierdoor wordt de bloedtoevoer naar de huid verminderd en zullen er minder voedingsstoffen en zuurstof de huid bereiken.1 Ook zorgt tabaksrook voor afbraak van bindweefsel, waardoor de elasticiteit van de huid vermindert.

Nr.2: ZWANGERSCHAP

Er is bewijs dat oestrogeen een van de belangrijkste factoren is voor het ontstaan van cellulitis.2-4 Men heeft aangetoond dat cellulitis verband houdt met zwangere vrouwen, de menstruatiecyclus en het gebruik van anticonceptie. Dit betekent dat hormonen (met name oestrogeen) een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van cellulitis.5-7 In het geval van zwangerschap wordt er vele malen zoveel oestrogeen geproduceerd in de placenta dan tijdens de menstruatiecyclus. Het oestrogeen moet ervoor zorgen dat de eierstokken geremd worden en dat de baarmoeder en borsten groeien.

Nr.3: MENSTRUATIE

Bepaalde stoffen die vrijkomen om de menstruatie op gang te brengen zorgen er ook voor dat het collageen in de huid afgebroken wordt. Hierdoor verliest de huid zijn stevigheid en kan er cellulitis ontstaan.

Nr.4: ANTICONCEPTIE MET OESTROGEEN

Zie het gedeelte ‘zwangerschap’ in dit artikel ‘oorzaken cellulitis’.

Nr.5: VROUWELIJK GESLACHT

Het zijn doorgaans de vrouwen die cellulitis ontwikkelen. Dit komt doordat de huid anders opgebouwd is en omdat vrouwen meer oestrogeen produceren. De septa (bandjes van bindweefsel in het onderhuidse vetweefsel) zijn bij vrouwen anders georiënteerd dan bij mannen. De septa bij vrouwen lopen kriskras en bij mannen loodrecht en parallel naast elkaar.8 Ook zijn de vetlobuli (pakketjes van vetcellen) groter en rechthoekiger dan bij mannen.9-14 Door de andere structuur van de septa en de grotere vetlobuli kunnen de vetcellen makkelijker naar de dermis en epidermis duwen en ontstaat er sneller cellulitis.

Nr.6: OVERGEWICHT OF OBESITAS (ZWAARLIJVIGHEID)

Een verhoogd vetgehalte is meestal niet de primaire oorzaak van cellulitis, maar kan er wel aan bijdragen. Het is aangetoond dat een toename van het vetgehalte zorgt voor grotere spanning op de vetcellen, waardoor het vet stugger wordt en in de huid duwt. Men spreekt van overgewicht bij een BMI (Body Mass Index) van 25-30 en men spreekt van obesitas bij een BMI van 30+.

Nr.7: PLOTSELINGE EN FORSE GEWICHTSAFNAME

Een ongecontroleerde en plotselinge gewichtsafname waarbij binnen beperkte tijd veel vet verbrand wordt, heeft een grotere kans op het ontwikkelen van een slappe huid.

Nr.8: WEINIG LICHAAMSBEWEGING

Door actief te bewegen wordt de bloeddoorstroming gestimuleerd en wordt de huid gevoed met voedingsstoffen, zuurstof en water. Bij een gebrek aan dagelijkse beweging zal de bloeddoorstroming verminderen. De huid en het onderhuidse vetweefsel worden onvoldoende gevoed. De huid zal sneller veranderingen ondergaan (verharding en verlittekening) waardoor cellulitis ontstaat.

Nr.9: VETTEN- EN KOOLHYDRAATRIJK EETPATROON

Een eetpatroon rijk aan koolhydraten en vetten heeft een uitlokkende en stabiliserende invloed op cellulitis.15 Ook veel zout en weinig vezels in de voeding draagt bij aan het ontwikkelen van vaatproblemen, waardoor de onderhuidse vetlaag structurele veranderingen ondergaat.

Nr.10: SLAPPE HUIDSTRUCTUUR

Door een gebrek aan elasticiteit kan de huid uitgerekt en slap worden. De collageenvezels in de huid geven de elasticiteit. Echter, in het verouderingsproces treedt er afbraak van deze vezels op, waardoor de huid slapper wordt. Door de zwaartekracht treedt er extra veel huidslapte op.16

Nr.11: OUDERDOM

Zie het gedeelte ‘slappe huidstructuur’ in dit artikel ‘oorzaken cellulitis’.

Nr.12: ETNICITEIT

Het is aangetoond dat cellulitis vaker en in een meer gevorderd stadium voorkomt bij blanke vrouwen dan bij vrouwen van een andere afkomst. Hieraan ligt hoogstwaarschijnlijk een genetische component aan ten grondslag.

Nr.13: OVERERVING

Wetenschappelijk onderzoek doet vermoeden dat cellulitis overgeërfd wordt van moeder op dochter.17 Dit kan veroorzaken dat de dochter cellulitis ontwikkelde in dezelfde huidregio’s als de moeder.18 Mogelijk speelt oestrogeen hierbij een rol.

Nr.14: LANGDURIGE ONTSTEKINGEN

Bij een langdurige ontsteking van de huid, onderhuidse vetlaag en omliggende weefsels treedt er afbraak van collageen in de huid op. Dit veroorzaakt dat het vetweefsel makkelijker naar de oppervlakte kan duwen en de onregelmatige huidstructuur ontstaat.

Nr.15: PROBLEMEN IN BLOED- EN LYMFEVATEN

Aandoeningen van bloed- en lymfevaten in de huid kunnen ervoor zorgen dat het transport van vocht naar en vanuit de huid onvoldoende is, waardoor cellulitis kan ontstaan.19

Hopelijk weet je nu meer over de vraag ‘oorzaken cellulitis‘. Heb je nog een vraag over cellulitis of anti-cellulitis behandelingen? Chat met een van onze cellulitis experts of stuur ons een email

Wetenschappelijk bewezen anti-cellulitis crème van plastisch chirurgen en apothekers

The Best Anti Cellulite Cream and Massager by CellulitiX
Anti Cellulitis Crème en Anti Cellulitis Massager door CellulitiX – Wetenschappelijk Bewezen Cellulitis Behandeling Ontwikkeld door Plastisch Chirurgen en Apothekers

In stock / Shipping Available

GEEN RESULTAAT, GELD TERUG. GRATIS VERZENDING. 

REVOLUTIONAIRE ANTI CELLULITIS CRÈME – Klinisch bewezen cellulite behandeling met overtuigende resultaten.

SNEL CELLULITIS VERWIJDEREN – Door plastisch chirurgen aangeraden als de beste cellulite crème om cellulite te verwijderen.

ZICHTBARE RESULTATEN – 92% heeft binnen 4 tot 6 weken een zichtbaar resultaat en raadt CellulitiX™ aan vriendinnen aan.

ONTWIKKELD DOOR EXPERTS – Ontwikkeld door een uniek team van hoogopgeleide, Nederlandse plastisch chirurgen en apothekers.

Maestro
Mastercard
PayPal
Visa
69.95

Referenties

 1. CE Black et al. Effect of nicotine on vasoconstrictor and vasodilator responses in human skin vasculature. Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol. 2001 Oct;281(4):R1097-104.
 2. ZD Draelos. Cellulite. Etiology and purported treatment. Dermatol Surg 23:1177–81, 1997.
 3. LB Medeiros. Lipodistrofia ginóide. Abordagem Terapêutica. In: MP Kede, Sabatovich (eds). Dermatologia Estética, 1st ed Atheneu: Rio de Janeiro; 2003: 337–42.
 4. DM Gruber, JC Huber. Gender-specific medicine: the new profile of gynecology. Gynecol Endocrinol 13(1):1–16, 1999.
 5. Ge Pierard, JL Nizet et al. Cellulite: from standing fat herniation to hypodermal stretch marks. Am J Dermatopathol 22(1):34–37, 2000.
 6. DM Hexsel. Body repair. In: LC Parish et al. In: Women’s dermatology: Parthenon Publishing: Nova Iorque; 2001: 586–95.
 7. DM Hexsel, R Mazzuco. Subcision: a treatment for cellulite. Int J Dermatol 39:539–44, 2000.
 8. DM Hexsel, NIM De Oliveira. Tratamento da celulite pela subcisão. In: Horibe EK (eds). Estética Clínica e Cirúrgica. Revinter: Rio de Janeiro; 2000: 261–64.
 9. F Nurnberger, G Muller. So-called cellulite: an invented disease. J Dermatol Surg Oncol 4:221–29, 1978.
 10. C Scherwitz, O Braun-Falco. So-called cellulite. J Dermatol Surg Oncol 4(3):230–34, 1978.
 11. JL Burton, WJ Cunliff. Subcutaneous fat. In: RH Champion, JL Burton, FJG Ebling (eds). Textbook of Dermatology, 6th ed. Blackwell Science: Oxford; 1992: 2140.
 12. O Braun-Falco, E Buddecke et al. Zellulitis. Round-Table-Gesprach. Med Klin 66:827–32, 1971.
 13. SJ Salache, G Bernstein, M Senkarik. Superficial musculoaponeurotic system. In: SJ Salache, G Bernstein, M Senkarik (eds). Surgical Anatomy of the Skin. Appleto e Lange: Norwalk; 1988: 89–97.
 14. J Franchi, F Pellicur et al. The adipocyte in the history of slimming agents. Pathol Biol 51(5):244–47, 2003.
 15. MM Avram. Cellulite: a review of its physiology and treatment. J Cosmet Laser Th er 6(4):181–5, Dec 2004.
 16. DM Hexsel. Body repair. In: LC Parish et al. In: Women’s dermatology: Parthenon Publishing: Nova Iorque; 2001: 586–95.
 17. ZD Draelos, KD Marenus. Cellulite-etiology and purported treatment. Dermatol Surg 23:1177–81, 1997.
 18. C Scherwitz. So-called cellulite. J Dermatol Surg Oncol 4:230–4, 1978.
 19. C Bertin, H Zunino et al. A double-blind evaluation of the activity of an anti-cellulite product containing retinol, caffeine, and ruscogenine by a combination of several noninvasive methods. J Cosmetic Sci 52:199–210, 2001.

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF

ONTVANG KORTINGSCODES, TIPS EN TRICKS, EN NOG VEEL MEER!