Hoe Ontwikkelt Cellulitis

Hoe ontwikkelt cellulitis hoe ontstaat cellulitis CellulitiX

HOE ONTWIKKELT CELLULITIS?

OPBOUW VAN DE HUID EN HET ONDERHUIDSE VETWEEFSEL

De huid en het onderhuidse weefsel zijn opgebouwd uit een aantal lagen. Cellulitis ontstaat door structurele veranderingen in deze lagen. Een goed begrip van de opbouw van de huid is daarom essentieel om te begrijpen hoe cellulitis ontstaat. De huid en het onderhuidse weefsel zijn opgebouwd uit verschillende lagen (zie Figuur 1).

EPIDERMIS (OPPERHUID)

De epidermis is de buitenste huidlaag en zorgt ervoor dat de onderliggende weefsels beschermd worden tegen invloeden van buitenaf. Diep in de epidermis ontstaan nieuwe huidcellen die opschuiven naar het huidoppervlak en gaandeweg uitdrogen. De huid wordt hierdoor continu vernieuwd en blijft op deze manier vitaal.

DERMIS (LEDERHUID)

De dermis is de dikste huidlaag. In de dermis komt collageen en elastine voor die de huid elastisch en stevig maken. Bij een gebrek aan collageen en elastine zal de huid minder strak aanvoelen. In de dermis komen ook zenuwen, bloedvaten, klieren en haarfollikels voor (voor de eenvoud niet weergegeven in Figuur 1).

SUBDERMALE VETLAAG (ONDERHUIDSE VETLAAG)

De subdermale (onderhuidse) vetlaag bevat met name vetcellen en zorgt voor isolatie van het lichaam en geeft vorm aan de lichaamscontouren. De vetcellen worden van elkaar gescheiden door dunne, stevige bandjes van bindweefsel: de ‘septa’. Ze verbinden de huid met de dieper gelegen ‘fascie’ (een stevig bindweefselvlies). De septa zorgen ervoor dat de onderhuidse vetlaag stabiel blijft.1

FASCIE (BINDWEEFSELVLIES)

De fascie is opgebouwd uit bindweefsel en bedekt onderliggende spieren. De fascie houdt lichaamsvet en water vast. Ook lopen er door de fascie zenuwen en bloedvaten naar de huid.

ACTIEVE LICHAAMSVET

Onder de fascie en boven de spieren ligt een vetlaag die belangrijk is voor de opslag en verbranding van vet. Dit actieve lichaamsvet dient als een energiebron. Dit vet neemt toe als je meer calorierijk eet en neemt af als je caloriearm eet en meer sport.

Hoe ontwikkelt cellulitis hoe ontstaat cellulitis opbouw huid

Figuur 1: Opbouw van een gezonde huid en onderhuidse vetweefsel. Een gezonde huid toont nauwelijks tot geen tekenen van cellulitis in de verschillende huidlagen.

HOE ONTSTAAT CELLULITIS?

De grote vraag is natuurlijk ‘hoe ontwikkelt cellulitis?’ Cellulitis ontstaat door veranderingen in de opbouw van de huid en de onderhuidse vetlaag waardoor de structuur van het huidoppervlak verandert.2 Een adequate anti-cellulitis behandeling zorgt ervoor dat zowel de huid als het onderhuidse vet behandeld worden. Als alleen de huid of alleen het onderhuidse vet behandeld wordt, zal er slechts een minimale verbetering van de cellulitis zichtbaar zijn. Er zijn meerdere complexe veranderingen in de epidermis (opperhuid), dermis (lederhuid) en het onderhuidse vetweefsel die zorgen voor het typische karakter van een cellulitishuid.3 Er zijn verschillende factoren die hierbij een rol spelen.

VROEGE STADIUM: GEEN CELLULITIS ZICHTBAAR

Het proces hoe cellulitis ontstaat is gestart. Eén van de belangrijkste veranderingen zijn beschadigingen in de wand van de bloedvaten die naar de huid lopen. Hierdoor worden er minder voedingsstoffen en water naar de huid vervoerd en zal de opbouw van het onderhuidse vetweefsel veranderen.4 Door schade van de vaatwand treedt er ook lekkage van vocht op naar de weefsels.5 De onderhuidse vetcellen worden hierdoor 2-3x zo groot en klonteren samen. In dit vroege stadium van cellulitis zijn de dermis (lederhuid) en epidermis (opperhuid) nog gezond. Er is geen typische sinaasappelhuid van buitenaf zichtbaar. Zie Figuur 2.

Hoe ontwikkelt cellulitis hoe ontstaat cellulitis vroege stadium cellulitis

Figuur 2: Vroege stadium van ‘hoe ontstaat cellulitis?’ De dermis en epidermis zijn nog gezond. Er is op het huidoppervlak geen cellulitis te zien. In het onderhuidse vetweefsel zijn er veranderingen opgetreden.

GEVORDERD STADIUM: CELLULITIS BEPERKT ZICHTBAAR

Het proces hoe cellulitis ontstaat gaat verder. De vetcellen zwellen meer op, waardoor de bloedvaten verdrongen worden en er steeds minder voedingsstoffen en water de huid bereiken. Door het gebrek aan essentiële voedingsstoffen wordt de dermis (lederhuid) dunner. Het bindweefsel ondergaat veranderingen (ook wel ‘fibrose’ genoemd) waardoor de dermis minder stevig wordt.6 De verzwakte dermis is niet meer in staat op het onderliggende vet op zijn plek te houden. Hierdoor duwt het samengeklonterde vet naar de dermis en epidermis. Het huidoppervlak voelt stugger aan en de sinaasappelhuid is zichtbaar bij aanspannen van de spieren. Zie Figuur 3.

Hoe ontwikkelt cellulitis hoe ontstaat cellulitis gevorderd stadium cellulitis

Figuur 3: Gevorderd stadium van ‘hoe ontwikkelt cellulitis?’. De dermis en epidermis ondergaan veranderingen en worden dunner. Er is op het huidoppervlak cellulitis te zien en de huid voelt stugger aan.    

UITGEBREID STADIUM: CELLULITIS DUIDELIJK ZICHTBAAR

Dit is het uitgebreide stadium van hoe cellulitis ontstaat. De onderhuidse vetcellen verplaatsen zich naar de verzwakte epidermis (opperhuid). De samengeklonterde vetcellen worden stugge structuren, omdat collagene vezels de vetcellen omringen.5 Naar verloop van tijd ontstaan er grote kluwen van stug collageen en vet. De septa in het onderhuidse vetweefsel ondergaan ook bindweefselveranderingen, waardoor ze verlittekenen en verkleinen. Hierdoor trekken de septa het huidoppervlak omlaag.5,7,8,9 Dit veroorzaakt de typische sinaasappelhuid die ruw en bobbelig van structuur is.10 In dit vergevorderde stadium is de cellulitis duidelijk zichtbaar, zowel bij aangespannen als ontspannen spieren. In dit stadium kunnen pijnklachten en een zwaartegevoel ontstaan in de aangedane huidregio’s.11,12,13 Zie Figuur 4.

Hoe ontwikkelt cellulitis hoe ontstaat cellulitis uitgebreide stadium cellulitis

Figuur 4: Uitgebreid stadium van ‘hoe ontwikkelt cellulitis?’. De dermis en epidermis zijn aangetast en de samengeklonterde vetcellen duwen tegen de epidermis. De septa zijn stugger. De huid is bobbelig en er zijn diepe kuiltjes zichtbaar.  

Hopelijk weet je nu meer over de vraag ‘hoe ontwikkelt cellulitis?‘. Heb je nog een vraag over cellulitis of anti-cellulitis behandelingen? Chat met een van onze cellulitis experts of stuur ons een email

Wetenschappelijk bewezen anti-cellulitis crème van plastisch chirurgen en apothekers

The Best Anti Cellulite Cream and Massager by CellulitiX
Anti Cellulitis Crème en Anti Cellulitis Massager door CellulitiX – Wetenschappelijk Bewezen Cellulitis Behandeling Ontwikkeld door Plastisch Chirurgen en Apothekers

In stock / Shipping Available

GEEN RESULTAAT, GELD TERUG. GRATIS VERZENDING. 

REVOLUTIONAIRE ANTI CELLULITIS CRÈME – Klinisch bewezen cellulite behandeling met overtuigende resultaten.

SNEL CELLULITIS VERWIJDEREN – Door plastisch chirurgen aangeraden als de beste cellulite crème om cellulite te verwijderen.

ZICHTBARE RESULTATEN – 92% heeft binnen 4 tot 6 weken een zichtbaar resultaat en raadt CellulitiX™ aan vriendinnen aan.

ONTWIKKELD DOOR EXPERTS – Ontwikkeld door een uniek team van hoogopgeleide, Nederlandse plastisch chirurgen en apothekers.

Maestro
Mastercard
PayPal
Visa
69.95

Referenties

 1. GF Murphy. Histopathology of the skin. In: DE Elder, R Elenitsas, C Jaworsky, BL Johnson Jr. (eds). Lever’s histopathology of the skin. Lippincott-Raven: Philadelphia; 1997: 5–50.
 2. GW Lucasse, WLM Van-der-Sluys et al. The effectiveness of massage treatment on cellulite as monitored by ultrasound imaging. Skin Re Technol 3:154–60, 1997.
 3. ZD Draelos. Cellulite. 1. Etiology and purported treatment. Dermatol Surg 23:1177–81, 1997.
 4. GW Lucassen, WLN Van-Der-Sluys et al. The effectiveness of massage treatment on cellulite as monitored by ultrasound imaging. Skin Res Technol 3:154–16, 1997.
 5. ABR Rossi, AL Vergnanini. Cellulite: a review. J Eur. Acad Dermatol Vener 14:251–62, 2000.
 6. DM Hexsel, D Gobbato, R Mazzuco, CL Hexsel. Lipodistrofi a ginóide. In: MPV Kede, Sabatovich (eds). Dermatologia Estética. 1st ed. Atheneu: São Paulo; 2003: 350–59.
 7. LHC Paschoal. Tratamento da “celulite”- lipodistrofi a ginóide (LDG). In: EK Horibe (eds). Estética Clínica e Cirúrgica. Revinter Rio de Janeiro; 2000: 257–60.
 8. D Hexsel, R Mazzuco. Subcision: Uma alternativa cirúrgica para a lipodistrofi a ginóide (“celulite”) e outras alterações do relevo corporal. An Bras Dermatol 72(1):27–32, 1997.
 9. PA Bacci, G Leibaschoff . La Cellulite. Medical Books. Gasgón 19:196, 2000.
 10. M Ronald, Di Salvo. Controlling the appearance of cellulite. Cosmetics and Toiletries 110:50–58, 1995.
 11. DM Hexsel, NIM De Oliveira. Tratamento da celulite pela subcisão. In: Horibe EK (eds). Estética Clínica e Cirúrgica. Revinter: Rio de Janeiro; 2000: 261–64.
 12. DM Hexsel. Body repair. In: LC Parish et al. In: Women’s dermatology: Parthenon Publishing: Nova Iorque; 2001: 586–95.
 13. LB Medeiros. Lipodistrofi a ginóide. Abordagem Terapêutica. In: MP Kede, Sabatovich (eds). Dermatologia Estética, 1st ed Atheneu: Rio de Janeiro; 2003: 337–42.

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF

ONTVANG KORTINGEN, TIPS EN TRICKS, EN VEEL MEER!